Болгарська кухня. Плакета

Плакета– болгарський пиріг, неодмінний атрибут як святкового, так і повсякденного меню. Його готують із різним начинням в залежності від приводу і пори року. Найбільш популярний класичний варіант – із сиром, яйцем, сметаною і вершковим маслом. Навесні начиняють свіжою зеленню, у холодну пору року – кислою капустою, м’ясом, картоплею та гарбузом.

Плакету, як правило, вживають на сніданок. На свята готують святкову версію, яку подають перед десертом або замість нього. У новорічну плакету за давньою традицією прийнято закладати невеликі предмети, які є символом того, що чекає людину в прийдешньому році. Наприклад, листя лавра, монетки, ягоди, які символізують любов, удачу, достаток, щастя і благополуччя. Болгари не уявляють свій новорічний або різдвяний стіл без духмяної, смачної плакети, рецепт якої передається кожною болгарською господинею з покоління в покоління.

Записано зі слів Боєвої Любові Петрівни, 1942 року народження. У 1962 році вона вийшла заміж за болгарина Олександра Боєва, мати якого навчила невістку готувати болгарські плакету, булгур, пісмеди, чалкаму. У свою чергу, Любов Петрівна передала рецепти приготування національних страв не тільки своїм невісткам, а й односельцям.

Рецепт приготування плакети

Для тіста потрібно:
500 г борошна
1 яйце
склянка води

Для начинки потрібно:
300 г домашнього сиру
9 яєць (1 вбивається у сир)
250 г нежирної сметани
200 г масла

Спосіб приготування:
Вбити 1 яйце, налити склянку води і поступово всипати борошно (скільки вбере вода). Тісто замісити туге, а потім дати постояти, щоб трохи зм’якнуло. Поділити його на три рівні частини і дуже тоненько розкачати (щоб аж «світилося»). Дати коржам просохнути.

У підсолений домашній сир вбити 1 яйце, добре вимісити і покласти начинку на змащені розтопленим маслом коржі. Корж зігнути кілька разів, допоки не утвориться довгий прямокутник. Кожного разу при згинанні намащувати маслом і посипати сиром. При цьому робити тісто «гармошкою». Готовий виріб покласти на змащене маслом деко, зверху полити сумішшю, збитою зі сметани і яєць. Деко помістити у натоплену дровами піч, попередньо розгорнувши по периметру всієї печі жаринки. Закрити піч і випікати 30 хв. Плакета повинна піднятися й запектися.