Вергуни, або хрусти – українські кондитерські вироби з бездріжджового тіста. Вважалися справжнім делікатесом, зазвичай, готувалися на весілля та великі свята.
Напередодні певної події у хаті збиралися жіночки: сусідки, куми, родичі й готували велику кількість улюбленого десерту. Кожна робила свою справу: одна місила тісто, друга його розкачувала, інші смажили. При цьому співали пісень, жартували.
Записано зі слів Городецької Людмили Юрїївни, 1947 року народження з с. Оникієвого.
Рецепт приготування вергунів
Для тіста потрібно:
5 яєць
1 чарка горілки (маленький «гранчачок» 75 мл).
Спосіб приготування:
Розмішати яйця з горілкою й всипати борошна «скільки вбере». Тоненько розкотати, порізати на довгасті ромбики, у середині прорізати дірочку і перекрутити.
Смажити у киплячому жиру з олії і смальцю (50 на 50).
Холодні вергуни посипати цукровою пудрою.