Вимоги до проведення народних обрядових дійств

Вимоги до проведення народних обрядових дійств

Як правило, у репертуарі аматорських фольклорних колективів присутні різноманітні обрядові дійства.
При відтворенні того чи іншого обряду необхідно дотримуватися певних правил.
1. Виконання українських народних обрядових дійств повинно включати показ обрядодії, словесний текст, обрядові пісні, танці, гру на народних інструментах.
2. Необхідно правдиво відтворити дію, побудову й послідовність обряду, автентичний словесний текст та народну мовну інтонацію, зберігати природність рухів і поведінки учасників, що властиві справжнім носіям народних традицій.
3. Не допускається штучність і надуманість сценічної постановки, театралізація, використання академізованих форм акторського виконання і сценічної мови.
4. У виступах фольклорних колективів, окрім показу календарних та родинно-побутових обрядів, можуть відтворюватися замовляння від хвороб, навроків, небезпек природних явищ, розповіді казок, бувальщин, небилиць.
5. Пісні, інструментальні твори й танці повинні відповідати обрядам й виконуватися в автентичній манері з дотриманням давньої народної хореографії при відсутності балетної постановки та авторської обробки.
6. У показі обрядових дійств допускається, як виняток, супровід фонограми «мінус» із записом тільки традиційної народної інструментальної музики.