Валентина Добровольська

Майстер народного мистецтва з килимарства з м. Кропивницького

Добровольська Валентина Яківна народилася
5 серпня 1964 року у с. Нові Трефанешти Лазовського району Молдови. Закінчила Кишинівський індустріальний педагогічний технікум.

Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України; переможець Всеукраїнського відкритого конкурсу програм збереження і розвитку елементів нематеріальної культурної спадщини «Жива традиція»; автор культурно-просвітницький проєкту «Орнаментальне ткацтво Кіровоградщини»; стипендіат премії Президента України у галузі культури та мистецтва; лауреат обласної премїї в галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». Дипломант Всеукраїнського відкритого конкурсу «Жива традиція». Увійшла у п’ятірку кращих килимарниць України.

Фундаментально вивчає мову орнаментів та кольорів килимарства, притаманних Кіровоградській області. У її колекції близько 200 виробів: килими, гобелени, орнаментальні пояси, тайстри, бесаги.

Вироби майстрині «Орнаменти Кіровоградщини» та «Відлуння дитинства» посіли перше місце на Всеукраїнській виставці-конкурсі народного мистецтва «Кращий твір року».

Автор численних персональних виставок. Презентувала свою колекцію в Національній спілці майстрів народного мистецтва України, на всеукраїнських та міжнародних виставках: «Український сувенір», «Барвиста Україна», «АгроЕкспо», у Національному музеї народної архітектури та побуту України, Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара».

Учасниця Всеукраїнського просвітницького проєкту «Ткана Україна». Вироби майстрині увійшли до каталогів, виданих Національною спілкою майстрів народного мистецтва України та Кіровоградським обласним Центром народної творчості. Про її творчість знято відеофільми, які демонструвались на обласних та всеукраїнських телеканалах.