(великий пиріжок із вишнями, сливами або яблуками)
У 1770 році на теренах нинішньої Новоукраїнщини був розміщений поселенський Молдавський гусарський полк. Це чоловіки-гусари (легка кіннота), які переселилися з Молдавії разом із сім’ями. Саме вони принесли у цей край свої звичаї, традиції, зокрема, і страви з особливостями рецептів і назв. Деякі з них збереглися у сім’ях з молдавськими коренями. Мова йде про діцмани, які в українських селах ще називають «постолами».
Рецепт приготування діцмана
Для тіста потрібно:
1 склянка кислого молока
30 г пресованих дріжджів
1 столова ложка цукру
0,5 чайної ложки солі
1 яйце
3 столові ложки олії
3 склянки борошна
Спосіб приготування:
Змішати інгредієнти і на 30 хвилин помістити в тепло, щоб тісто підійшло. Розділити його на 4 частини й надати форми коржів, які потім посипати цукром і викласти на них вишні. «Защипити» коржі та змастити їх збитим яйцем. Випікати до готовності (30-35 хв.), щоб зарум’яніли.