Килимарство. Добровольська Валентина Яківна

Валентина Добровольська – майстер народного мистецтва з килимарства, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, стипендіат премії Президента України у галузі культури та мистецтва, лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». Представлена до присвоєння почесного звання «Заслужений майстер народної творчості України».

Валентина Добровольська вивчає мови орнаментів та кольорів килимарства, притаманних Кіровоградщині, відтворює їх у своїх роботах, які вирізняються чіткістю геометричних знаків і символів, композиційною ритмікою, гармонійністю та стриманістю кольорових барв.

Увійшла у п’ятірку кращих килимарниць України. Захоплюється етнографією, має колекцію старовинних предметів побуту та вжитку українців, тканих виробів, які демонструє у спеціально побудованому приміщенні.

Роботи майстрині «Орнаменти Кіровоградщини» та «Відлуння дитинства»  посіли перше місце на Всеукраїнській виставці-конкурсі народного мистецтва «Кращий твір року», яка щорічно проводиться Національною спілкою майстрів народного мистецтва України.

Створила колекцію у техніці вибірного ткання, яка налічує близько 200 виробів: різноманітні килими, гобелени, орнаментальні пояси, тайстри, бесаги.

Ініціатор культурно-просвітницького проєкту «Орнаментальне ткацтво Кіровоградщини», який передбачає реконструкцію старовинного килиму.

Валентина Добровольська – учасник численних всеукраїнських та міжнародних виставок: «Український сувенір», «Барвиста Україна», «АгроЕкспо». Її роботи презентувалися у Національному музеї народної архітектури та побуту України, Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара»,  Національній спілці майстрів народного мистецтва України, в рамках Всеукраїнського просвітницького проєкту «Ткана Україна» та на багатьох персональних виставках. Вироби Валентини Василівни увійшли до каталогів, виданих Національною спілкою майстрів народного мистецтва України та обласним Центром народної творчості. Про творчість майстрині знято відеофільми, які демонструвались на обласних та всеукраїнських телеканалах.

Керівник гуртка «Етно-Арт» Центру естетичного виховання «Натхнення» спеціалізованої загальноосвітньої школи №6. Її вихованці беруть участь у різноманітних культурно-мистецьких проєктах та виставках декоративно-ужиткового мистецтва.