Легенда про походження назви ландшафтного заказника «Панські гори»

Колись давно жив у Новомиргороді вельможний пан. Мав він вродливу доньку, яку любив понад усе. Виросла вона, закохалася, пан справив гучне весілля і дав донці у придане маєток. Щасливо жили молоді, в достатку. Все в них було, але молода дружина стала уночі ходити на берег річки до каменя, який розлігся під вербами. Зі сльозами на очах просила вона у Господа, щоб він послав їй дитятко. І народився бажаний хлопчик! Усі молилися на нього. Батько кругом річки насадив бузку, зробив сходи, щоб зручніше було дістатися до води.

Підросло хлоп’я, молода пані ходила з ним на беріг річки, де дитя любило бавитись біля каменя. Та не довго раділо подружжя – захворів хлопчик. Пан возив до нього найкращих лікарів, купував заморські мікстури та все даремно – дитині ставало все гірше.

Якось прибув у маєток прочанин і попросив притулку до самого ранку. Шкода стало хазяйці сліпого хворого чоловіка, впустила в дім, напоїла, нагодувала. Подякував він їй, помолився Господу за здоров’я панича і так перейнявся горем молодої пані, що побачив видіння: мов піднявся камінь, а з-під нього забило цілюще джерело, яке своєю водою напоїло суху вербу, і вона враз ожила. Розповів чоловік про це панові і порадив, не дивлячись, що вже холодно, зрушити з місця камінь, а водою, яка потече з джерела, напоїти малого панича.

Так і зробив пан. Коли зсунули з місця камінь, з’явилася чудодійна вода. Напоїли нею панича, і дитя одужало.

Із тих часів це місце стало ландшафтним заказником і назвали його «Панські гори». А з джерела й досі беруть воду не тільки жителі району, а й мешканці інших областей. Ця вода досліджена Національним науково-дослідним інститутом медичної реабілітації та курортології. Хімічний склад її унікальний:

Назва хімічного елементу Кількість у воді
(мг/дм)
Гідрокарбонат 200-500 мг/дм
Сульфат 80 мг/дм
Хлорид 50 мг/дм
Кальцій 40-120 мг/дм
Магній 50 мг/дм
Натрій і калій 70 мг/дм