Народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Червона калина» Липнязького сільського Будинку культури

Більш як 80 років – такий творчий шлях народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Червона калина» Липнязького сільського Будинку культури. З невеличкого хору-ланки, створеного у 1936 році Наталією Тимофіївною Мірошниченко, він перетворився у потужний колектив, який пропагує старовинну українську народну пісню.

У 80-х роках минулого століття ансамбль поповнився чудовою солісткою – Вірою Іванівною Огребою, яка згодом стала його керівником.

Про цей фольклорно-обрядовий колектив Кіровоградським обласним телебаченням знято фільм «Народна творчість». Він лауреат премії радіо конкурсу «Золоті ключі», Республіканського телевізійного конкурсу «Сонячні кларнети». У 1984 році йому присвоєно звання «народний».

«Червона калина» – учасник Міжнародного фольклорного фестивалю (м. Київ), Міжнародного фестивалю народного мистецтва «Берегиня» (м. Луцьк), Всеукраїнського огляду народної творчості (м. Київ). Колективу традиційно аплодують на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» (м. Кропивницький), обласному святі фольклору «Невичерпні джерела», обласному святі духовного співу «Молюсь за тебе, Україно».

У 2017 році ансамблю виповнилося 80 років. Але не зважаючи на поважний вік, він був запрошений на телепрограму «Фольк-мюзік» Першого Національного телеканалу, де представив самобутні старовинні пісенні перлини рідного краю.

Репертуар «Червоної калини», який налічує понад 300 пісень, постійно збагачується. Але його перлинами, безумовно, є старовинні пісні – історичні, козацькі, чумацькі, календарно-обрядові: «Ішов чумаченько, ішов дорогою», «Ой горе тій чайці», «Загуляла чумакова жінка», «Гуляв чумак по риночку» та інші. Є й такі пісні, які звучали тільки в селі Липняжці: «А вже 200 років », «Калина-малина, чом не процвітаєш?»,«Ой сяду я край столу», «Чом, дівчино, сумна ходиш?», «Калина-малина над яром стояла», «За горами, за хмарами», «На городі верба рясна», «Ой зірву я з ружі квітку», «Де б я, де б я з досадоньки пішла», «Летіла та сива зозуля», «Усі гори зеленіють» та інші.