Рекомендації щодо порядку використання державної символіки України.

Рекомендації щодо порядку використання державної символіки України.

Державна символіка встановлюється в загальнодоступному, естетично оформленому місці. У куточку державної символіки розміщують Державний прапор України. Біля нього – малий Державний герб України та текст Державного гімну України.
Існують певні правила використання Державного прапору:
Державний прапор ні перед ким не опускається вниз. Ним не можна салютувати. Не можна схиляти його перед будь-якою особою чи предметом.
На зібранні Державний прапор розміщується на естакаді (подіумі) з правого боку від промовця. Якщо прапор виставляється з боку аудиторії, то займає правий бік фронтом до естради.
У процесіях Державний прапор треба нести попереду всіх інших прапорів.
На Державному прапорі не можна розміщувати предмети, емблеми тощо.
Державний прапор ніколи і ніде не можна використовувати як
прикраси чи декорацію. З цією метою можна икористовувати кольори Державного прапора, і то лише у випадку державних чи національних свят, при державних урочистостях тощо.
Церемонія внесення Державного прапора України з місця його
постійного зберігання здійснюється групою прапороносців, одягнених у відповідну форму.
Внесення і винос Державного прапора повинні відбуватися за
певними правилами. Якщо Державний прапор вносять на древку, його несе прапороносець у супроводі двох асистентів. У разі внесення полотнища, його несуть чотири прапороносці широкою стороною вперед, тримаючи за кути так, щоб верхня частина (синє полотнище) була злегка піднята.
Державний прапор (стяг), спущений на півдревка, означає жолобу.
19 лютого 1992 року Верховна Рада України Постановою «Про Державний герб України» затвердила тризуб як малий Державний герб України, визначаючи його головним елементом великого Державного герба України.
15 січня 1992 року Президія Верховної Ради України Указом «Про Держаний герб України» затвердила музичну редакцію Державного гімну України, автором якої є М. Вербицький.

За матеріалами, надрукованими в журналі «Позакласний час», № 6, 2011 р.