Сучасні вокальні прийоми звукоутворення

Сучасні вокальні прийоми звукоутворення

Подібно до людської мови, голос вокаліста повинен володіти безліччю фарб для вираження своїх почуттів шляхом інтонації і динаміки. Недарма про гарного вокаліста кажуть, що він «в кожну пісню вкладає душу» або «співає всім серцем». Сьогодні будь-яка зірка сучасної музики має в своєму вокальному арсеналі незмінний набір таких обов’язкових прийомів. Серед них можна виділити найефектніші: runs (найчастіше називають мелізматикою), vocalfry, growl, belting, falsetto. Розглянемо їх більш детально з прикладами.
Runs – довгі й короткі пасажі, а також «підтяжки» до звуків, подібні тим, які виконуються на електрогітарі. Пасажі розбавляють фразу в пісні, розспівуючи певний склад чи наголос в середині або в кінці слова, або ж доповнюють фразу шляхом додавання до неї вигуки типу «O! Yeah! Yes! No!» і т. п.
Приклад 1:
Mariah Carry – I can’tlivewithout you.mp3
Oleta Adams – Lifekeepsmoving on.mp3
Приклад 2:
Christina Aguilera – At last.mp3
Це особливий спосіб брати першу ноту, співаючи першу голосну або беручи її ніби з невеликим форшлагом, «під’їздом» (найчастіше знизу) замість того, щоб атакувати її безпосередньо.
Приклад 3:
Whitney Houston – I willalwayslove you.mp3
Слід намагатися виділити окрему фразу-пасаж і співати її багато разів, як вправу: спочатку в повільному темпі, потім поступово прискорюючи його, поки голосні і склади в ній не почнуть звучати чітко.
VocalFry – «скрип», або «смажений голос». Цей прийом полягає в атаці (початку) звуку, заснованому на скрипові, схожому на звук риплячих дверей, крякання качки, на голос людини, яка «прокидається» рано вранці і каже: «Ааааааааа», потягуючись. В якості експерименту можна спробувати втягнути повітря в себе, промовивши голосну «А», і такий скрип виникне сам собою.
Приклад 4:
Adele – Someonelike you.mp3
Christina Aguilera – Youlost me.mp3
Growl – «рик», «гарчання». Вважається, що першим ввів його в офіційне вживання Луї Армстронг, імітуючи голосом звук своєї труби.
Приклад 5:
Christina Aguilera – Tough love.mp3
Belting – так званий «художній ор», або спів гучним, сильним голосом на високих нотах. Прийом цей екстремальний і складний.
Приклад 6:
Whitney Houston – I have nothing.mp3
Christina Aguilera – Theright man.mp3
Freddy Mercury – Theshowmustgo on.mp3
Falsetto – вокальний шепіт, коли вокаліст навмисне напускає багато повітря у свій голос на деяких фразах, щоб відтворити в пісні сильне хвилювання, засмучення й інші почуття. Часто використовується характерний прийом чергування фальцета і повного голосу, який часто звучить у блюзі і музиці соул.
Приклад 7:
Christina Aguilera – Savemefrom myself.mp3Mariah Carey – After tonight.mp3