«Невичерпні джерела» – свято пісенних скарбів

8 червня в смт Компаніївка відбулося тридцять п’яте обласне свято фольклору «Невичерпні джерела».

Розпочалося дійство з покладання квітів до монументу «Патріотам України». Потім святкова хода у супроводі військового оркестру рушила до центрального парку селища, де виступали кращі аматорські фольклорні колективи з усієї Кіровоградщини.

До присутніх з вітальним словом звернулися перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, заступник голови обласної ради Ігор Степура, голова Компаніївської селищної об’єднаної територіальної громади Олександр Маслюков, народний депутат України Станіслав Березкін та інші.

Прологом свята стало театралізоване дійство у виконанні учасників зразкової хореографічної студії «Олена» Кіровоградського районного Будинку культури та народного аматорського театру малих форм «Промінь» Компаніївського районного Будинку культури, які привітали присутніх з прийдешнім святом Трійцею.

А потім закружляв калейдоскоп талантів! Старовинні народні пісні прозвучали у виконанні народного аматорського фольклорного колективу «Червона калина» з Липняжки Добровеличківського району. З фрагментом обрядового дійства «Коровайниці» познайомили учасники народного аматорського фольклорного ансамблю «Чиста криниця» Новоукраїнської міської об’єднаної територіальної громади, з обрядом «Зелена Трійця» – фольклорний ансамбль «Павлинка» Соколівської сільської об’єднаної територіальної громади, з обрядовим дійством «Проводи русалок» – народний аматорський обрядовий ансамбль «Калина» з Долинської.

Своєю вишуканою манерою співу, виконавською майстерністю вирізнялися виступи народних аматорських фольклорних колективів «Берегиня» з села Оникієве, що на Маловисківщині, «Сердлівчанка» зі Златопілля Бобринецького району, «Українські вечорниці» з Олександрії, «Чарівниці» з Петрокорбівки Новгородківського району, «Чисті криниці» з Вільшанки, «Джерело» з Олександрівки Петрівського району, «Коровайниці» з Комишуватого Новоукраїнського райну та інші. Талановито представила себе й молодь: фольклорний гурт «Ладо» Олександрійського районного Будинку культури, фольклорний гурт з Олександрійського міського Палацу культури, народний аматорський фольклорний колектив «Червона калина» Михайлівського сільського Будинку культури Олександрійського району.

Свято фольклору «Невичерпні джерела» увібрало в себе не лише самобутній пісенний колорит Кіровоградщини. Під тінню дерев парку розташувалося «Містечко майстрів», де кожен з його відвідувачів мав змогу поринути у світ традиційного та сучасного українського мистецтва, яке було представлене майстрами Компаніївського краю. Виставка декоративно-ужиткового мистецтва вражала багатством і одночасно різнобарв’ям та гармонією кольорів. Окрасою її стала презентація оберегів від сільських рад району.

Приємною несподіванкою для гостей свята було дефіле «Барвиста Компаніївська хустина», під час якого творча молодь селища представила шістнадцять старовинних хустин, що зберігаються у домашніх скринях сіл Компаніївщини.

Завершальним акордом «Невичерпних джерел» став танцювальний флешмоб, на який запросили учасники народного аматорського фольклорного колективу «Ексампейя» Кіровоградського районного Будинку культури.

Свято вдалося. Секрет його успіху був в особливій атмосфері, яку зуміли створити як працівники обласного Центру народної творчості, так і команда Компаніївського районного Будинку культури на чолі з директором Катериною Даум. Багато зусиль щодо вирішення організаційних питань доклали керівництво районної державної адміністрації, районної ради, селищний голова Олександр Маслюков, начальник відділу культури, туризму, культурної спадщини, освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Наталія Мунтян, спонсори Станіслав Березкін, Юрій Крутько, Ігор Демиденко, Олег Гончар. Кожен колектив не залишився без уваги: були і дипломи від департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації, і сувеніри, і квіти. А ще – смачний борщ, каша та сільські смаколики.