Обласним Центром народної творчості започатковано сторінку «Дивосвіт презентує», на якій ми будемо знайомити з творчістю кращих майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Кіровоградщини, членів обласного творчого об’єднання «Дивосвіт». Сподіваємось, що ця інформація допоможе всім шанувальникам традиційного та сучасного народного мистецтва зазирнути до скарбниці митців степового краю. 

Любов Чернявська – майстер лялькарства з села Первозванівки  Первозванівської сільської територіальної громади Кропивницького району. Майстриня самотужки освоїла прийоми і техніки виготовлення текстильної ляльки-мотанки та створила різнопланову колекцію виробів, яку постійно поповнює новими самобутніми роботами. Постійний учасник різноманітних виставок декоративно-ужиткового мистецтва. Атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України.


Катерина Бондаренко – художник-аматор з Олександрівської селищної громади. Образотворчим мистецтвом захопилась ще у шкільні роки. Перші ази живопису отримала від самобутнього місцевого художника Олега Семеновича Цвіка. Згодом почала  відвідувати гурток образотворчого мистецтва при селищному Будинку дитячої та юнацької творчості. Зараз навчається у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Переможець конкурсу «Таланти КПІ» у номінації «Живопис».

Художниця на полотні створює олійними фарбами різноманітні пейзажі та філософські твори, назва яких говорить про їх тематику: «Захід сонця», «Човен», «Пшеничне поле», «Повітряна куля», «Мольберт», «Краплі дощу», «Корабель». Свої роботи презентує на різноманітних виставках.


Олена Сидоренко – майстер лялькарства з Олександрівської селищної громади Кропивницького району. Створенням текстильної ляльки в українському стилі захоплюється вже 3 роки. За цей час створила близько сотні ляльок, які презентувались на різноманітних виставках декоративно-ужиткового мистецтва. Створює вироби, використовуючи як традиційні елементи, так і сучасні. Поєднує при цьому самобутність, ліризм та креативність.


Варвара Діордієва – талановита представниця сучасного декоративного мистецтва з м. Кропивницького.

Найулюбленішим видом своєї діяльності вважає виготовлення топіаріїв із кавових зерен. Виробляє також унікальні й надзвичайно зворушливі подарункові листівки. У декоруванні їй допомагає використання спеціальних пристосувань, певні навички та індивідуальне почуття смаку. Вміє вдало поєднувати різні кольори і створювати гармонійні фігури з розрізнених деталей. В основі різноманітних напрямків хендмею талановитої майстрині лежить застосування простих підручних матеріалів та елементарних технік.

Її роботи різні за формою, розмірами, але в кожній – тепло рук і щирість серця.


Інна Дубосар – майстер іконопису та витинання, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Проживає у с. Дмитрівка Дмитрівської сільської громади Кропивницького району.

Закінчила Черкаський художньо-технічний коледж, де навчалася
на факультеті декоративно-прикладного мистецтва. Саме там опанувала техніку розпису на склі (вітраж) та іконопис.

За невеликий проміжок часу створила колекцію художніх виробів
з іконопису, розпису на склі та живопису. Її роботам притаманні витонченість, ліризм, витримана палітра кольорів, урочистість та святковість.

Активна учасниця обласних, районних, міських виставок: «Сувеніри Кіровоградщини», «АгроЕкспо», «Чута-фест», «Кращий твір року», «Молоді митці – нове бачення світу»; музейно-туристичних фестивалів, туристичних виставок.

У 2017 році представляла Україну на XV Міжнародному ярмарку традиційних ремесел (м. Габрово, Болгарія), де вперше в історії конкурсу презентувала іконографію. З 2018 року навчається в Центральноукраїнському педагогічному університеті імені Володимира Винниченка і працює викладачем образотворчого мистецтва в Знам’янському районному Центрі дитячої та юнацької творчості.


Віта Третяк – майстер народного мистецтва з виготовлення ляльки-мотанки, атестована Національної спілкою майстрів народного мистецтва України. Проживає у с. Грузькому Кропивницького району.

Виготовленням текстильної ляльки-мотанки займається більше шести років. Захоплюється створенням персонажів поетичних та прозових творів українських класиків: нею створено серію образів до збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки» М. В. Гоголя та п’єси «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка. Майстриня презентує свої роботи на обласних та районних виставках декоративно-ужиткового мистецтва, ярмарках, фестивалях, святах.


Ірина Лелека – майстер петриківського розпису з Приютівської сільської об’єднаної територіальної громади, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Одна з небагатьох народних умільців області, яка навчалась техніці декоративного розпису в Петриківському училищі на Дніпропетровщині.

За невеликий проміжок часу створила оригінальну колекцію виробів, яку неодноразово представляла на різноманітних виставках у рамках проведення культурно-мистецьких заходів. Яскравим світом квіткових орнаментів майстриня прикрашає предмети побуту, сувенірну продукцію, різноманітні декоративні аксесуари.


Мусієнко Наталія Станіславівна – художник-аматор з м. Мала Виска. Створює твори живопису олійними фарбами на полотні та картоні. Віддає перевагу овочевим, квітковим, фруктовим натюрмортам, а також пейзажам із зображенням природи рідного краю. В її доробку близько 50 різнопланових картин. Активний учасник виставок декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва обласного творчого об’єднання «Дивосвіт».


Айвазовська Раїса Олексіївна – досвідчена майстриня вишивки з м. Знам’янки. Автор рушника великих розмірів, який прикрашав сцену Міжнародного центру культури і мистецтв у м. Києві. В її колекції – самобутні рушники, створені за старовинними зразками, а також вишиті ікони та декоративні панно. Довгий час очолювала створену нею «Асоціацію майстрів м. Знам’янки».
Майстриня не тільки вишиває рушники, а й «читає» мову кожного орнаменту. У її зеленій садибі представлено чимало етнографічних виробів та старовинних рушників, які зібрані під час експедицій по області.


Пренко Олександра Іванівна – заслужений майстер народної творчості України з м. Кропивницького, куратор по створенню обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтв України. Досвідчена майстриня з килимарства, колекція виробів якої вирізняється рослинними, сюжетними, геометричними композиціями та орнаментами. На її рахунку участь у міжнародних та всеукраїнських фестивалях народної творчості. Персональні виставки талановитої кропивничанки презентувались у виставкових залах міських та обласних музеїв.
Олександрою Пренко вперше на Україні розроблено техніку виготовлення килимової тканої площинної ляльки. У міському меморіальному музеї О.Осьмьоркіна презентовано близько 20 площинних тканих ляльок великих розмірів з відтворенням українського народного вбрання кожного регіону України. Більше 20 років килимарниця передає свій досвід молодому поколінню. Довгий час вела гурток «Килимарство» в Кіровоградському обласному Центрі творчості для дітей та юнацтва.


Юзвенко Зоя Олександрівна – майстер образотворчого мистецтва з
с. Скалева Новоархангельського району, атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України в номінації «малярство». З дитинства
займається багатьма техніками декоративно-ужиткового мистецтва, яких навчилась від мами – відомої майстрині кераміки Зої Кутецької. Роботи живопису створює на полотні олійними фарбами, на папері – гуашними. Колекція налічує близько 50 робіт, які презентувалися у Національному музеї Т. Г. Шевченка в с.Моринці Черкаської області. Тематика сюжетів творів майстрині відображає любов до українських традицій, звичаїв, обрядів, символів, природи рідного краю.


Мединська Олена Сергіївна – майстер із виготовлення української ляльки-мотанки з м. Кропивницького. Має самобутню колекцію, яка налічує близько 50 робіт. Майстриня не просто створює ляльок, а здійснює реконструкцію старовинних мотанок, які увійшли до відомих каталогів України, ретельно відбирає матеріали, вишиває, тче елементи для вбрання кожного виробу. Самобутні роботи майстрині є окрасою експозицій різноманітних виставок народних умільців, членів обласного творчого об’єднання «Дивосвіт».


Олена Кутецька – майстер витинання із с. Скалева Новоархангельського району, представник талановитої когорти молодих майстрів обласного творчого об’єднання «Дивосвіт». Творчому почерку майстрині притаманні ліризм, задушевність, тонке сприйняття та відображення природи рідного краю, створення сюжетів на теми усної народної творчості. Її роботи є окрасою багатьох виставок декоративно-ужиткового мистецтва. Нещодавно майстриня презентувала колекцію своїх виробів у виставковій залі Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» в с.Моринці Черкаської області.


Кутецька Зоя Іванівна – майстер народного мистецтва з кераміки (ліплення) з с. Скалева Новоархангельського району, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Працює вчителем образотворчого мистецтва в Скалівському навчально-виховному комплексі. Крім основної роботи, веде гурток прикладного мистецтва «Гармонія». Створила колекцію самобутніх виробів у техніці малої пластики: павичі, чудернацькі птахи, коники, куманці, сувенірна продукція на тему усної народної творчості.
Майстриня постійна учасниця обласних виставок декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва обласного творчого об’єднання «Дивосвіт»: «Калиновий розмай», «Народнопоетичні символи України», «Казка старого млина» та багатьох інших. Колекція її виробів увійшла до електронного каталогу обласного творчого об’єднання «Дивосвіт».


Артюхова Наталія Сергіївна – майстер бісерного ткацтва з м. Олександрії, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, учасник обласного творчого об’єднання «Дивосвіт». Її вироби увійшли до каталогу Національної спілки майстрів народного мистецтва України «Кращий твір року». В колекції – декоративні жіночі прикраси з бісеру: гердани, силянки, обереги. Роботи вирізняються бездоганним виконанням та вмінням створювати найскладніші візерунки з різнокольорових намистинок. Майстриня – учасник творчих лабораторій, семінарів-практикумів, майстер-класів. Її роботи презентуються на всеукраїнських, обласних та міських виставках народного мистецтва.
Майстриня постійна учасниця обласних виставок декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва обласного творчого об’єднання «Дивосвіт»: «Калиновий розмай», «Народнопоетичні символи України», «Казка старого млина» та багатьох інших. Колекція її виробів увійшла до електронного каталогу обласного творчого об’єднання «Дивосвіт».


Сидоренко Ганна Володимирівна – майстер народного мистецтва з писанкарства з м. Олександрії, викладач дисциплін декоративно-прикладного мистецтва Комунального вищого навчального закладу «Олександрійський коледж культури і мистецтва». Володіє багатьма традиційними та сучасними техніками народного мистецтва, зокрема, травленням на яєчній шкаралупі. Вироби майстрині постійно демонструються на різноманітних виставках. Вона є учасником майстер-класів та творчих лабораторій.


Добровольська Валентина Яківна – майстер килимарства, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премїї в галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». ЇЇ роботи презентуються на всеукраїнських та міжнародних виставках: «Український сувенір», «Барвиста Україна», «АгроЕкспо», у Національному музеї народної архітектури та побуту України та багатьох інших.
Валентина Добровольська – автор чисельних персональних виставок. У 2014 році презентувала свою колекцію в Національній спілці майстрів народного мистецтва України, де була нагороджена дипломом за значний особистий внесок у розвиток українського народного декоративного мистецтва та вагомі творчі здобутки і високий професіоналізм.

Вироби майстрині увійшли до каталогів, виданих Національною спілкою майстрів народного мистецтва України та обласним Центром народної творчості. Про неї знято декілька передач на обласному телебаченні та всеукраїнських телеканалах.
     Головна мета творчості Валентини Добровольської – глибоке вивчення мови орнаментів, кольорів килимарства, притаманних Кіровоградщині, та відтворення їх у своїх роботах, які вирізняються чіткістю геометричних знаків і символів, композиційною ритмікою, гармонійністю та стриманістю кольорових барв. 
     Валентина Добровольська – волонтер, ініціатор проведення у м.Кіровограді благодійних акцій, виставок-продажу виробів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, інтернет-аукціонів по збору коштів для поранених бійців зони АТО. 


Піскова Світлана Григорівна – майстер соломоплетіння із Нової Праги Олександрійського району, атестована Національною спілкою майстрів народного мистецтва України. 
     Мистецтвом соломоплетіння займається більше 20 років, досконало володіє різноманітними техніками. Автор методичних розробок та рекомендацій. 
 У 2013 році в обласному Центрі народної творчості відбулась персональна виставка майстрині «Фантазії життєдайного стебла», на якій було презентовано близько 80 різнопланових художніх виробів, виконаних у техніках аплікації та плетіння з соломки: сюжетні композиції до творів Т.Г.Шевченка, квіткові композиції, вази, скрині, кошики, цукерниці, іграшки тощо.
Світлана Піскова – багаторазова учасниця районних, обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, конкурсів, фестивалів, серед яких «Лесині джерела» (м. Новоград-Волинський Житомирської області), «Карпатський вернісаж» (м. Івано-Франківськ), «Берегиня» (м. Луцьк), «Слов’янський базар» (м. Вітебськ, Білорусія), «Зелений тиждень» (м. Берлін, Німеччина), «Сніп» (м. Луцьк), «Барви України» (м. Донецьк) та багато інших. На рахунку майстрині більше 30 проведених майстер-класів, творчих лабораторій для майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, вчителів загальноосвітніх шкіл, керівників гурткової роботи.


Кудря Дмитро Володимирович – майстер художньої обробки деревини з м.Олександрії, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, номінант від області на здобуття звання «Заслужений майстер народної творчості України». Його творча манера вирізняється бездоганним створенням виробів, різноплановою тематикою та досконалою, філігранною різьбою складних геометричних візерунків на дереві. 
     Мистецтвом різьблення займається більше 25 років. Тематика робіт різноманітна: тарелі, фляги, дощечки, вази, предмети побуту, сувенірна продукція, іграшки. Улюблені предмети для виготовлення – скриньки, які вирізняються  оздобленням у вигляді вишуканого, складного геометричного орнаменту та різноманітністю форм, розмірів, моделюванням (скриньки-трансформери, багатоярусні, «з секретом»).
Майстер постійно презентує колекцію своїх виробів у рамках проведення міських, обласних культурно-мистецьких заходів, виставок-ярмарок, що проходять на території Національного музею народної архітектури та побуту України та Національного Сорочинського ярмарку.


Зоріна Лариса Георгіївна – заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Живе і працює в смт Новгородка. Відома неповторною манерою створення та вишивки гладдю сюжетних малюнків на теми усної народної творчості. В колекції її робіт близько 50 вишитих картини та 30 малюнків, у яких відтворені фрагменти різноманітних українських народних свят та обрядів, присутні теми українських народних пісень.
 Роботи Лариси Зоріної вирізняється самобутністю, приваблюють яскравою, теплою та природною кольоровою гамою. Майстриня – автор не  тільки чисельних персональних виставок, а й народного благодійного календаря «Заквітчана пісня» з ілюстраціями на теми української обрядовості.


Ткачов Сергій Володимирович – майстер лозоплетіння з м. Долинська, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. На його рахунку проведення численних майстер-класів, які вирізняються вмілою подачею етапів вибору, обробки, підготовки матеріалу та методики плетіння найпростіших предметів домашнього вжитку. У творчому доробку – різноманітні кошики, вази, скриньки, полички, меблі. Роботи вирізняються міцністю та ідеальною обробкою. Колекція виробів майстра була представлена на всеукраїнських, обласних, районних культурно-мистецьких заходах.


Лопатенко Анна Олександрівна – майстер фріволіте (мереживоплетіння човником) з Малої Виски. Випускниця інституту ім. М. П. Драгоманова, історик за фахом. Номінант на здобуття стипендії Президента України для молодих майстрів народного мистецтва від Кіровоградської області у 2015 році. Виготовляє мереживо та сучасні жіночі прикраси (браслети, сережки, намисто, кольє), матеріалом для яких слугує звичайна нитка.
Переможець обласних етапів всеукраїнських конкурсів «Український сувенір», «Новорічна композиція», «Знай і люби свій край» (2013, 2014 рр.), учасниця Всеукраїнської виставки-конкурсу «Народна іграшка» (м. Київ, 2013р.), Всеукраїнського фестивалю до Всесвітнього Дня Землі (м. Кіровоград, 2013, 2014 рр.), виставки декоративно-ужиткового мистецтва «Калиновий розмай» в рамках проведення ХХІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» (2015 р.).
З 2014 року працює керівником гуртка «Фріволіте» Маловисківського районного Будинку дитячої та юнацької творчості.
Розробила власну навчальну програму для дітей молодшого та середнього шкільного віку.


Мунтян-Тищенко Валентина Василівна – заслужений майстер народної творчості України з міста Кіровограда. Має колекцію вишитих гладдю квітково-рослинних композицій у стилі українського художнього розпису, а також різноманітні вишиті за авторськими орнаментами квіткові панно, картини, рушники, скатертини, блузи, серветки.

Розробила власну методику створення ескізів на папері та перенесення малюнка на тканину. Володіє багатьма навиками дизайну, завдяки яким вишиті панно розміщує на твердій основі, закріплює, прикрашає декоративними стрічками, власноруч зробленими китицями та бахромою.

Має більше 10 персональних виставок. Брала участь в обласних та всеукраїнських культурно-мистецьких заходах, перемогла в номінації «Кращий рушник» на обласному конкурсі до Дня незалежності України.


 Пилипишин Григорій Григорович  – заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Проживає у с. Солгутове Гайворонського району. Близько 30 років працює у техніці художнього різьблення. В творчості надає перевагу об’ємним скульптурам з дерева та картинам на площині. Тематика його робіт різноманітна: персонажі казок, легенд, поетичних та прозових творів, зображення птахів, тварин, рослинного світу. Творчі доробки майстра неодноразово презентувались на районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках. У виставковій залі Гайворонського районного краєзнавчого музею створено постійно діючу експозицію, в якій представлено понад 90 виробів заслуженого майстра. До колекції увійшли скульптури з дерева, різьблені меблі, твори живопису, роботи в техніці таксидермії.


Милова Катерина Григорівна – заслужений майстер народної творчості України. Займається виготовленням та оздобленням болгарського національного одягу. Проживає у селі Станкувате Вільшанського району.
     Багаторазова учасниця районних, обласних та всеукраїнських виставок. Її авторська колекція чоловічого і жіночого болгарського вбрання презентувалась на виставках декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва: «Цілющі джерела» в рамках творчого звіту митців Кіровоградщини в Національному Палаці мистецтв «Україна» (Київ, 2009 р.) та «Калиновий розмай» в рамках Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» (Кіровоград, 2014 р.).
 Власноруч виготовила сценічні костюми для учасників народного аматорського болгарського фольклорного колективу «Садянка» Станкуватського сільського Будинку культури, керівником якого вона є впродовж багатьох років.


Коломієць Ольга Володимирівна – член Національної спілки художників та майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премїї у галузі архітектури, геральдики, вексилології та декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво». Живе і працює у м. Кропивницькому.
         Відома на Кіровоградщині як автор витинанок, творів живопису, вишивки бісером та перлами ікон, композицій на тему усної народної творчості, сюжетних книжкових ілюстрацій. Її роботи були неодноразово представлені на всеукраїнських та обласних виставках; вона – автор семи персональних виставок та численних майстер-класів з вишивки та витинання. У 2016 році за власним ескізом вишила рушник ХХV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів». 


Семенова Світлана Олександрівна – майстер декоративно-ужиткового мистецтва з м. Новоукраїнки.
Захоплюється виготовленням сувенірів із найрізноманітніших природних та декоративних матеріалів: паперу, штучних квітів, кавових зерен, цукерок. У творчому доробку майстрині близько 100 різнопланових виробів.
Постійна учасниця районних, обласних виставок декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, майстер-класів.


Дерев’янко Олексій Костянтинович – майстер гончарства з села Диківка Знам’янського району.
         Його самобутня колекція налічує різноманітні вироби – глечики, миски, куманці, турки, чашки, підсвічники, фляги, горнятка, олійниці, пляшки. Роботи прикрашені простим геометричним орнаментом у вигляді прямих, хвилястих, ламаних ліній, дуг, зубчиків, ромбів, цяток або оберегових знаків.
        Олексій Дерев’янко – постійний учасник різноманітних районних, обласних виставок декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва. Активно співпрацює з обласним Центром народної творчості та проводить майстер-класи для учасників обласного творчого об’єднання «Дивосвіт».


Марущак Сергій Степанович – майстер різьблення з с. Бережинки Кіровоградського району. Створює сюжетні композицій на площині на теми усної народної творчості, а також вироби патріотичної та релігійної тематики. У його колекції близько 200 ложок із дерева, які прикрашені декоративним орнаментом.
Постійно презентує свої роботи на різноманітних виставках.


Яковенко Сергій Миколайович – майстер писанкарства з м. Долинська, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
Володіє глибокими знаннями з історії писанкарства. Досліджує значення символів, техніки розпису, особливості орнаментів та кольорів писанки у Центральній України, зокрема на Кіровоградщині.
Має колекцію мальованок, дряпанок, крапанок. Один із перших в області почав створювати на яєчній шкаралупі ажурні орнаменти шляхом їх вирізування за допомогою спеціальних інструментів.
Учасник персональних, районних, обласних та всеукраїнських виставок декоративно-ужиткового мистецтва.


Михалевич Ірина Миколаївна – писанкарка з м. Олександрії.
 Одна з небагатьох майстринь писанкарства, що працює в традиціях воскової техніки без попередніх почерків олівцем. Створює писанки в кольорі, використовуючи природні барвники. Її самобутня колекція налічує близько 200 писанок із перепелиних, гусячих, качиних та курячих яєчних шкаралупок. Одна з небагатьох майстринь писанкарства, що працює в традиціях воскової техніки без попередніх почерків олівцем. Створює писанки в кольорі, використовуючи природні барвники. Її самобутня колекція налічує близько 200 писанок із перепелиних, гусячих, качиних та курячих яєчних шкаралупок. Ірина Михалевич презентує свої вироби на всеукраїнських, обласних та міських виставках декоративно-ужиткового мистецтва, проводить майстер-класи у місцевих недільних школах православних храмів, загальноосвітніх школах, бібліотеках. Її роботи презентувалися у м. Києві, Харкові, Тернополі, Кропивницькому, Олександрії. В березні 2018 року презентувала авторський практичний порадник з писанкарства «Фарбування писанки. Природні барви». Відтворила колекцію писанок Кіровоградщини натуральними барвниками за каталогом С. Кульжицького.


 

Душина Анна Сергіївна – майстер народного мистецтва із декоративного розпису з селища Приютівка Олександрійського району. Навчалась та отримала практичні навички у петриківських майстринь. Закінчила мистецький факультет Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара. За невеликий проміжок часу створила колекцію виробів у техніці петриківського розпису: картини, декоративні тарелі, таці, дощечки, скриньки. На рахунку майстрині три персональні виставки, участь у багатьох районних, а також презентація своїх робіт на виставках обласного творчого об’єднання «Дивосвіт» та виставках «Калиновий розмай» у рамках Всеукраїнського фестивалю-конкурсу вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів».


Пасашкова Світлана Леонідівна – майстер декоративно-ужиткового мистецтва з м. Кропивницького. Член Національної спілки майстрів народного мистецтв України. Має самобутні колекції ляльок-мотанок, вишитих картин, різноманітних текстильних виробів в українському стилі.
Активно співпрацює з обласним творчим об’єднанням майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Дивосвіт». Постійна учасниця тематичних, ювілейних, святкових виставок декоративно-ужиткового мистецтва, творчих лабораторій, виїзних засідань творчого об’єднання в районні та міські осередки.


Ярчихін Микола Володимирович – художник-аматор із с. Цибулеве Знам’янського району. Народився у Кривому Розі. Поштовхом для творчої діяльності стала дружба з відомим криворізьким художником Ренатом Ортісом. Вчителем та наставником був заслужений художник України Євген Лещенко, засновник нового напрямку у живописі – «Paradise art» («райське мистецтво»).
Презентував свої роботи на виставці декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва обласного творчого об’єднання «Дивосвіт», різноманітних районних виставках. У жовтні 2017 року відбулась перша персональна виставка художника-аматора, у кожній картині якого відображаються сакральні, народнопоетичні символи українського народу.


Світайло Микола Олександрович – майстер народного мистецтва з гончарства з м. Кропивницький.
Атестований Національною спілкою майстрів народного мистецтва України. Має колекцію різнопланових самобутніх гончарних виробів: глечики, тарілки, куманці, чашки, горнятка, вази, підсвічники, сувенірну продукцію і навіть керамічний годинник. Прикрашає вироби тисненими старовинними знаками української символіки та орнаментики.
Представляє своє мистецтво на різноманітних ярмарках та святах; проводить майстер-класи.