Методичні поради щодо підготовки та проведення ігрових програм

Методичні поради щодо підготовки та проведення ігрових програм

Підготовка ігрової програми має декілька етапів:
1 етап. Визначення місця проведення (сцена або фойє будинку
культури, відкритий майданчик тощо).
2 етап. Визначення тривалості часу проведення гри та її структури. (ігрова програма має продовжуватися не більше години; у структурі повинно бути 5-7 ігор залежно від змісту, часу проведення та віку учасників).
3 етап. Складання плану підготовки проведення ігрової програми (написання сценарію, добір ігор, виготовлення реквізиту, визначення учасників, підготовка наочного, музичного оформлення, призів тощо).

Алгоритм проведення гри:
1. Залучення учасників до гри. У грі беруть участь за власним
бажанням. Тому перед клубними працівниками постає проблема залучення учасників. Запропонувати ігрову програму можна двома способами: неігровим («Сьогодні я пропоную вам гру ……») та ігровим (конверт із завданнями, телеграма від казкового персонажу тощо).
2. Роз’яснення правил. Найкраще це зробити, розставивши всіх
присутніх у коло. Пояснення може бути таким: стисла характеристика гри, її умови, роз’яснення правил (визначення сигналів початку, зупинки та завершення гри, способи покарання за порушення правил).
3. Підбір ведучих. Ведучого, який потрібен у багатьох іграх, можна вибирати кількома способами: за власним бажанням одного з гравців, жеребкуванням, за результатами попередньої гри, по колу (тобто по черзі), за результатами міні-змагання.
4. Створення команд. Гравці можуть самостійно розподілятися на команди, або команду набирають капітани.
5. Використання реквізиту. Реквізит гри (елементи костюмів
учасників, інвентар тощо) залежить від її змісту.
6. Організоване завершення. Деякий час потрібно запланувати на організоване завершення ігрової програми: підведення підсумків, відзначення переможців та найбільш активних учасників.

За матеріалами, надрукованими у журналі «Позакласний час», № 5, 2011 р.