Репетиція в аматорському музичному колективі. Аналіз партитури

Важливе місце в роботі керівника аматорського музичного колективу займає аналіз партитури. Це другий етап репетиційного процесу (перший – добір творів, про який ми вже розповідали).

Аналіз партитури радимо розпочинати знайомством зі змістом та жанром твору. Потім потрібно звернути увагу учасників колективу на форму твору та його тональний план, особливості оркестрування (сольні епізоди, ансамблі тощо). Наступним етапом є обговорення засобів музичної виразності (мелодика, гармонія, метро-ритм, темп, тембр, динаміка, фразування тощо).

Керівнику колективу необхідно прогнозувати і труднощі, які можуть виникнути при розучуванні твору – виконавські (високий та низький регістри інструментів, незручні штрихи та нюанси, зміна дихання, технічно складні місця) та ансамблеві(синхронне прискорення та сповільнення, початок і закінчення звучання, звуковий баланс тощо).

Завершальним етапом другого репетиційного процесу – аналізу партитури – є розробка тактики репетиційної роботи, коли керівник музичного колективу має працювати окремо з різними групами оркестру (струнні, духові, ударні інструменти тощо).