НОВОРІЧНІ КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКІ ПРОГРАМИ «НОВОРІЧНІ ВІНШУВАННЯ»

  Започатковано у 2016 році за ініціативи Кіровоградської обласної державної адміністрації за підтримки департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації, Кіровоградського обласного Центру народної творчості.
         Проводяться щорічно наприкінці грудня на площі Героїв Майдану м. Кропивницького.
         Мета – організація змістовного дозвілля жителів міста та області.
         У культурно-мистецьких програмах беруть участь кращі аматорські вокально-хорові колективи області.


ВІДКРИТА ОБЛАСНА ХУДОЖНЯ ФОТОВИСТАВКА «ПОГЛЯД»

         Започаткована у 1997 році за ініціативи фотоклубу «Колаж» Кіровоградського обласного Центру народної творчості за підтримки департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації.
         Проводиться щорічно.
         Місце та дату проведення визначає організаційний комітет.
         Мета – розвиток та популяризація фотомистецтва на Кіровоградщині.
         Учасники – фотомайстри Кіровоградської області та інших регіонів України.


ОБЛАСНИЙ ФЕСТИВАЛЬ-КОНКУРС ПАТРІОТИЧНОЇ ТВОРЧОСТІ «ДОРОГА ДО МИРУ»

         Фестиваль засновано у 2018 році як регіональний культурно-мистецький захід за ініціативи Кіровоградської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, обласної громадської спілки «Рада учасників бойових дій, інвалідів війни, членів сімей загиблих та волонтерів «Патріот» та за підтримки департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації, Кіровоградського обласного Центру народної творчості.
Проводиться щорічно.
         Місце та дату проведення визначає оргкомітет.
         Мета фестивалю – розвиток та популяризація авторської пісні героїко-патріотичної тематики як важливого засобу морального, патріотичного, естетичного виховання молоді; налагодження співпраці з державними та громадськими ветеранськими організаціями.
         У фестивалі беруть участь аматорські вокальні колективи, вокально-інструментальні ансамблі, музичні акустичні та рок-гурти, автори-виконавці патріотичної пісні, творчі діти та молодь, ветерани праці.
         З 2020 року фестиваль має статус обласного.


ОБЛАСНА ФОТОВИСТАВКА «ЗОЛОТИМИ СТЕЖКАМИ ЕКСАМПЕЮ»

         Заснована у 2007 році за ініціативи фотоклубу «Колаж» Кіровоградського обласного Центру народної творчості та за підтримки департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації.
         Проводиться щорічно у вересні.
         Місце та дату проведення визначає організаційний комітет.
         Мета виставки – популяризація туристичної привабливості Кіровоградської області.
         Учасники – фотомайстри Кіровоградської області та інших регіонів України.


ВІДБІРКОВИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЕТАП ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ ТВОРЧОСТІ ОСІБ З ОБМЕЖЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ «БАРВИ ЖИТТЯ»

Започаткований у 2014 році за ініціативи департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації, Кіровоградського обласного Центру народної творчості, Кіровоградської обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості» та Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. Т.Г.Шевченка.
Проводиться щорічно у жовтні.
Місце та дату проведення визначає організаційний комітет.
Основні завдання фестивалю:
– залучення людей з обмеженими фізичними можливостями до занять у різних жанрах народної творчості;
– виявлення нових талантів;
– залучення провідних діячів культури і мистецтв, педагогів,
психологів, інших спеціалістів для надання творчої та методичної допомоги інвалідам у заняттях народною творчістю;
– привернення уваги державних, громадських організацій
та комерційних структур до проблем інвалідів.
Фестиваль проводиться за видами мистецтв: музичний, театральний, вокально-хоровий, хореографічний жанри; авторська пісня; інструментальне виконання; декоративно-ужиткове та образотворче мистецтво; поезія; фото.
Оргкомітет визначає одного-трьох учасників у кожній номінації для участі у заключному етапі фестивалю, який включає проведення гала-концерту та виставки творів мистецтв у м. Києві.


ФЕСТИВАЛЬ СУЧАСНОЇ МУЗИКИ «КРОПИВНИЦЬКИЙ ТУЛУМБАС»

  Фестиваль сучасної музики «Кропивницький Тулумбас» засновано у 2017 році з ініціативи департаменту культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації. Засновниками фестивалю є Кіровоградський обласний центр народної творчості, Кіровоградська обласна філармонія та Благодійний фонд підтримки мистецьких ініціатив «Атман».
         Мета фестивалю – відобразити стан української незалежної музики, сприяти її розвитку та популяризації.
        Серед завдань фестивалю – виявлення та підтримка талановитих молодих виконавців, розвиток їх творчих здібностей, популяризація сучасної української пісні та впровадження новітніх форм музичного естрадного мистецтва.
         Фестиваль проводиться щорічно. Місце та дату його проведення визначає організаційний комітет. До участі у фестивалі запрошуються композитори та виконавці, професійні та аматорські музичні колективи Кіровоградщини та інших регіонів України.


ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ-КОНКУРС ВОКАЛЬНО-ХОРОВОГО МИСТЕЦТВА «КАЛИНОВИЙ СПІВ»

       Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» – ровесник незалежності України. Проводиться з 1992 року управлінням культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласним Центром народної творчості з метою розвитку, популяризації вокально-хорового мистецтва, підвищення виконавської майстерності, збагачення репертуару аматорських вокально-хорових колективів, окремих виконавців кращими зразками творів вітчизняного та світового вокально-хорового мистецтва.
         Автор проекту – заслужений працівник культури України Валентина Пращур.
       Захід проводиться щорічно і почергово за формами жанру: один рік – малі форми (солісти, дуети, тріо, квартети, вокальні ансамблі) у номінаціях «народний спів», «академічний спів», «обдаровані діти», другий рік – хорові колективи у номінаціях «академічний та народний спів».
     Конкурсна програма складається з двох різнохарактерних творів. Це обробки українських народних пісень, твори української, світової класики, пісні сучасних композиторів, авторська пісня.
       «Калиновий спів» має свої традиції та символіку, які надають йому власне неповторне обличчя. Так, біля Кіровоградської обласної філармонії учасники уквітчують калину, яка посаджена на подвір’ї на честь 10-ої та 15-ої річниць фестивалю, різнокольоровими стрічками. У фойє проходять виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Калиновий розмай», фотовиставка «Калиновий дивосвіт» та виставка короваїв.
      Під час урочистого відкриття фестивалю-конкурсу на символічну гілку калини на сцені філармонії пов’язується рушник району, якому випала честь цього року першому презентувати своє пісенне мистецтво.
       Кіровоградським обласним Центром народної творчості створено музей фестивальних рушників. «Калиновий спів» має свою емблему та гімн (муз. М.Медведєвої,сл. Т.Якименко).
       Традиційно програмою фестивалю-конкурсу передбачено проведення благодійних концертів.
      З 2008 року фестиваль набув статусу Всеукраїнського, який щороку залучає до пісенної творчості більше двох тисяч аматорів не лише Кіровоградщини, а й інших регіонів України. Окрім цього він є творчою лабораторією з вивчення пісенної спадщини Центрального регіону України та розвитку народно-пісенної творчості, базою для проведення майстер-класів провідних фахівців-хормейстерів України.


ОБЛАСНЕ СВЯТО ДУХОВНОГО СПІВУ «МОЛЮСЬ ЗА ТЕБЕ, УКРАЇНО!»

       Свято започатковане 1999 року. Ідея належить заслуженому працівнику культури України Валентині Пращур і підтримана управлінням культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації та Єпархіальним управлінням Української Православної Церкви у Кіровоградській області.
       Проведення свята забезпечує відродження духовності, зміцнення християнських цінностей, культури та моралі українського народу, розвиток традицій вокально-хорового мистецтва краю, поповнення репертуару вокально-хорових колективів творами духовної музики, популяризацію кращих надбань музичної духовної скарбниці хорового мистецтва, духовне збагачення молодого покоління.
        Захід проводиться традиційно один раз на два роки в одному з соборів або храмів м. Кропивницького напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці. У ньому беруть участь церковні хори, світські вокально-хорові колективи клубних закладів області, колективи культурно-мистецьких навчальних закладів, а також гості з інших областей. Великого значення набуває участь численних молодіжних хорових колективів.
       Обласне свято духовного співу «Молюсь за тебе, Україно» має свої традиції. Його учасники під хороспів «Приідіте, поклонимся» покладають квіти до певних пам’ятників, а також вшановують героїчних синів Кіровоградщини на Алеї Слави, що на Фортечних валах.
       У рамках свята проходить виставка робіт майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва на духовну тематику «Торжество благодаті, сумління, таланту».


ОБЛАСНИЙ КОНКУРС ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА «ВЕСНЯНІ РИТМИ»

       Обласний конкурс хореографічного мистецтва «Весняні ритми» започатковано у 1993 році управлінням культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласним Центром народної творчості. Його проведення надає змогу популяризувати, розвивати хореографічне мистецтво в області, розкривати творчі здібності дітей та молоді, підвищувати виконавську майстерність, сценічну культуру колективів народного, бального, класичного танцю, сучасної хореографії.
       Захід є традиційним, проходить один раз на два роки. У ньому беруть участь аматорські хореографічні колективи, ансамблі пісні і танцю, окремі виконавці клубних закладів області, учбових закладів системи Міністерства культури України, попередньо відібраних на відбіркових турах у районах та містах Кіровоградщини.
       Програмою конкурсу передбачається урочисте відкриття, конкурсний перегляд колективів та вручення нагород переможцям.
Конкурс є базою проведення обласних семінарів-практикумів, теоретичних та практичних занять, майстер-класів для керівників хореографічних колективів клубних закладів області.
       У підготовці та проведенні «Весняних ритмів» обласний Центр народної творчості тісно співпрацює з обласним осередком Національної хореографічної спілки України.


ОБЛАСНЕ СВЯТО ФОЛЬКЛОРУ «НЕВИЧЕРПНІ ДЖЕРЕЛА»

       Свято започатковано у 1984 році управлінням культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації спільно з обласним Центром народної творчості з метою подальшого збереження, відродження та розвитку народних традицій, звичаїв, обрядів, активізації творчої діяльності аматорських фольклорних колективів.
       Обласне свято фольклору «Невичерпні джерела» відбувається один раз на два роки у два тури. Перший (відбірний) тур проходить протягом березня-травня під час свят фольклору у громадах, на яких організаційні комітети рекомендують кращі фольклорні аматорські колективи, окремих народних виконавців, троїстих музик до участі у другому (заключному) турі в червні на обласному святі.
       «Невичерпні джерела» традиційно проводяться саме на Трійцю безпосередньо у наймальовничіших куточках природи краю. Тому й обумовлені на них фольклорні театралізовані дійства з використанням фрагментів народних обрядів весняно-літнього циклу, де звучать народні легенди, історичні, чумацькі, стрілецькі, колискові пісні, а також пісні родинно-побутової та соціально-побутової тематики, народні пісні національних меншин, які проживають на Кіровоградщині.
       Учасники свята демонструють самобутній репертуар, зберігають манеру виконання, стиль і костюми, характерні для даної місцевості.
       Невід’ємною частиною «Невичерпних джерел» є виставки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.


ТИЖДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНИХ КУЛЬТУР «СТЕПОВА ВЕСЕЛКА»

       У 2002 році управлінням культури і туризму, управлінням у справах національностей, міграцій та релігій Кіровоградської обласної державної адміністрації спільно з обласним Центром народної творчості започатковано проведення тижня національних культур «Степова веселка», який має за мету зберегти та популяризувати народні звичаї, традиції, обряди національних меншин, що проживають на території Кіровоградщини.
       Відбувається традиційно один раз на два роки.
       Під час проведення «Степової веселки» організовуються різноманітні виставки декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, фотовиставки, театралізовані свята, літературні вечори, науково-практичні конференції, творчі зустрічі, концерти, презентації національних страв тощо.
       Закриття тижня національних культур «Степова веселка» відбувається у вигляді заключного концерту творчих колективів національно-культурних товариств області.


ОБЛАСНИЙ ОГЛЯД-КОНКУРС АМАТОРСЬКИХ ТЕАТРАЛЬНИХ КОЛЕКТИВІВ «ТЕАТРАЛЬНА ВЕСНА КІРОВОГРАДЩИНИ»

       Обласний огляд-конкурс аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини» засновано у 1960 році управлінням культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласним Центром народної творчості.
       Проводиться щороку.
       «Театральна весна Кіровоградщини» пропагує кращі зразки української національної культури, популяризує твори вітчизняної класичної та сучасної драматургії, підвищує режисерську, акторську майстерність.
      В огляді-конкурсі беруть участь аматорські театральні колективи клубних закладів області. Вони представляють багатоактні, одноактні вистави української та світової класики, сучасної драматургії. 


ОБЛАСНИЙ ВІДБІРКОВИЙ ТУР ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ СУЧАСНОЇ ПІСНІ ТА ПОПУЛЯРНОЇ МУЗИКИ «ЧЕРВОНА РУТА»

       Протягом багатьох років обласний Центр народної творчості співпрацює з організаторами Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута».
       Обласний відбірковий тур проводиться один раз у два роки з метою розкриття творчих здібностей молодих виконавців, які виступають за окремими жанрами сучасної молодіжної музики.


ОБЛАСНЕ ТВОРЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ МАЙСТРІВ ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА
ТА САМОДІЯЛЬНИХ ХУДОЖНИКІВ «ДИВОСВІТ»

       Створено у 2007 році за ініціативи колишнього директора обласного Центру народної творчості, заслуженого працівника культури України Валентини Семенівни Пращур з метою збереження та забезпечення розвитку всіх видів і жанрів народного мистецтва, підтримки, популяризації творчості кращих народних умільців області.
       Об’єднує майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та самодіяльних художників Кіровоградщини, які своєю творчою діяльністю сприяють відродженню і розвитку мистецьких традицій регіону.
       Творче об’єднання налічує 1615 майстрів.
       «Дивосвіт» організовує та проводить виставки робіт майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, зустрічі з обдарованою молоддю, налагоджує зв’язки з творчими об’єднаннями Національної спілки майстрів України інших областей.