Етапи створення любительського об’єднання.

Директор Петрівського районного Будинку культури Ірина Рева:

Назвіть етапи створення любительського об’єднання.

Відповідає провідний методист клубного відділу обласного Центру народної творчості Тетяна Якушенко:

Любительські об’єднання та клуби за інтересами – це об’єднання різних за віком людей зі спільними інтересами. Мета цих об’єднань – залучати якомога більше населення до скарбниці культури, формувати естетичні смаки, сприяти задоволенню різноманітних духовних та культурних потреб на основі спільних захоплень або діяльності.

З чого почати створення любительського об’єднання, клубу за інтересами?

Перший етап – прийняття рішення про створення. Ініціатива може виходити як від працівників клубного закладу, так і від громадськості.

Другий етап – організація творчих контактів, встановлення зв’язків з установами, які можуть бути корисні в діяльності клубу.

Третій етап – виявлення та залучення членів до діяльності клубу. Необхідно провести анкетування серед населення, вивчити їх інтереси, щоб краще відповідати їхнім очікуванням.

Четвертий етап – розробка символіки та атрибутики. З сучасних позицій її можна і потрібно розглядати як частину реклами. Радимо розробити емблему клубу, його девіз, значок, навіть гімн. Найчастіше тут присутні елементи гумору, при оформленні використовуються знайомі символи. Багато будинків культури оголошують конкурси з призами за найкращий проект.

П’ятий етап – вибір органів самоврядування: голови, членів ради, активу.

Шостий етап – планування роботи клубу. Як відомо, плани бувають довгострокові (річні, перспективні) й оперативні (календарні, квартальні).

Сьомий етап – розробка основних форм засідань клубів. Як показує практика, найбільш плідна діяльність тих клубів, засідання яких різноманітні, не схожі одне на одне.