Сучасні форми комерційної діяльності в клубному закладі.

Директор Палацу культури «Світлопільський» м. Олександрії Юлія Сосна, директор Вільшанського районного Будинку культури Валерія Мазенко. директор міського Будинку культури смт Знам’янка друга Ірина Коломійченко:

Назвіть сучасні форми комерційної діяльності в клубному закладі.

Відповідає в. о. директора Людмила Подлєсна:

Клубні заклади можуть здійснювати свою фінансову діяльність як на основі кошторисного фінансування, так і комерційного розрахунку. Клуби, палаци і будинки культури в даний час фінансуються на мінімальному рівні. Комерційний розрахунок може бути повним або частковим. Повний розрахунок передбачає повну самооплатність і одержання прибутку, частковий характеризується покриттям витрат як за рахунок бюджетних асигнувань, так і за рахунок надання платних послуг. Фонд заробітної плати обслуговуючого персоналу клубних закладів установлюється по типових штатних розкладах. Частина витрат на утримання приміщень і позаштатних клубних працівників здійснюється за рахунок спеціальних позабюджетних коштів, отриманих від платних послуг. За рахунок бюджету фінансується лише заробітна плата. Штатний розклад розробляється окремо для кожної клубної установи в залежності від того, які гуртки, студії, секції тощо в них функціонують.
Проте, не дивлячись на складні соціально-економічні умови, клубні заклади залучають до самофінансування певні кошти від надання платних послуг, творчо-комерційної діяльності, оренди майна, благодійної допомоги.
ПЕРЕЛІК
платних послуг, які можуть надаватися державними
і комунальними закладами культури, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2011 р. № 1271 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 р. № 493.
1. Проведення вистав, театральних, музичних, хореографічних постановок, циркових вистав; концертів, фестивалів, конкурсів, бенефісів, естрадних шоу, виставкових, освітніх та інших культурно-мистецьких заходів (проектів), демонстрація відео і кінофільмів; інформаційно-масових, розважальних та інших заходів; виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп та окремих артистів (виконавців). Розміщення рекламної продукції та рекламних конструкцій під час їх проведення.
2. Проведення занять у студіях, підготовчих групах, групах раннього естетичного розвитку, творчих школах та об’єднаннях, секціях та мистецьких аматорських об’єднаннях, на курсах, у літературно-музичних вітальнях, ігрових кімнатах для дітей та гуртках.
3. Організація діяльності мистецьких аматорських об’єднань, у тому числі клубів за інтересами (художніх, технічних, природничо-наукових, колекційних, за професіями).
4. Розроблення оригінальних сценаріїв, проведення постановочної роботи і заходів за заявками юридичних та фізичних осіб.
5. Надання послуг з організації та/або проведення спектаклів, концертів колективів аматорської творчості.
6. Проведення театралізованих свят, фестивалів, конкурсів, спортивно-розважальних, оздоровчих, обрядових заходів, виставок книг і творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.
7. Надання послуг з організації та/або проведення культурно-масових та наукових заходів, професійних та корпоративних свят, міжнародних симпозіумів, форумів, науково-практичних конференцій, бієнале, пленерів, конкурсів, навчальних заходів (семінарів, майстер-класів, тренінгів, творчих лабораторій та майстерень), семінарів, семінарів-практикумів, зборів, концертів, фестивалів, виставок, вистав та інших культурно-мистецьких заходів (проектів).
8. Показ слайд-фільмів, кінопрограм, лазерних шоу.
9. Надання послуг з користування атракціонами, ігровими автоматами (крім тих, що передбачають отримання грошової винагороди), настільними і комп’ютерними іграми, тенісними кортами, більярдами, тирами, дитячими ігровими містечками, персональними комп’ютерами, глядацькими залами. Роздрукування інформації з електронних носіїв, ламінування документів. Експонування рекламних матеріалів юридичних та фізичних осіб у приміщеннях або на сайтах закладів культури.
10. Надання в оренду приміщень, малих архітектурних форм і територій.
11. Надання місць для стоянки автомобілів та інших транспортних засобів.
12. Ремонт, настроювання і налагодження музичних інструментів, звуко- світло- та відеоапаратури.
13. Надання методичної допомоги, консультацій, підготовка висновків, рекомендацій, звітів з питань збереження нерухомих об’єктів культурної спадщини та рухомих предметів, пов’язаних з нерухомими об’єктами культурної спадщини. Розроблення облікової документації на нерухомі об’єкти культурної спадщини. Розроблення науково-проектної документації та підготовка рекомендацій щодо ремонту та реставрації нерухомих об’єктів культурної спадщини. Рецензування науково-проектної та облікової документації щодо нерухомих об’єктів культурної спадщини.
14. Виготовлення, ремонт і реалізація майстернями та іншими виробничими підрозділами закладів культури обладнання атракціонів, музичних інструментів, меблів, реквізиту і бутафорії, сценічного обладнання, пошиття театральних, концертних костюмів, взуття, товарів широкого вжитку, квітів і квіткової продукції, надання гримерних і автотранспортних послуг, проведення столярних, слюсарних, будівельних, ремонтно-реставраційних та інших робіт.
15. Прокат музичних інструментів, культурно-спортивного і туристичного інвентарю, сценічних костюмів, взуття, театрального реквізиту.
16. Фотокопіювання, репродукування, ксерокопіювання, сканування, фотографування, мікрофільмування, мікрокопіювання, створення цифрових та тривимірних копій з книжок, брошур, газет, журналів.
17. Виготовлення фонограм концертів і спектаклів, копій звукозапису музичних творів з фонотек закладів культури, надання послуг студій звуко- і відеозапису, трансляції вистав, концертів, виставкових, освітніх та інших культурно-мистецьких заходів (проектів) закладами культури за допомогою Інтернету.
18. Надання послуг ресторанного господарства з метою організації відпочинку і дозвілля громадян за умови наявності необхідних виробничих потужностей та спеціально призначених і обладнаних приміщень.
19. Надання послуг з оренди транспортних засобів, обладнання, майна, інструментів, що належать закладам культури.
20. Здійснення вантажних, пасажирських та змішаних перевезень на замовлення.
21. Надання послуг, пов’язаних із створенням умов для організованого туризму, відпочинку (короткостроковий відпочинок (розбиття наметів і розкладення вогнищ у спеціально облаштованих та відведених для цього місцях, прогулянки на конях і поні, велосипедах, електромобілях, човнах тощо).