Болгарська кухня. Рогові калачі

Виготовляються на Різдво у селі Станкувате. Мають форму трьох, чотирьох або п’яти переплетених кінців у вигляді рогу. Калачем з п’яти рогів обдаровують спочатку господаря, з чотирьох – старшого сина, а трьома – молодшого.

Записано зі слів Боєвої Любові Петрівни, 1942 року народження. У 1962 році вона вийшла заміж за болгарина Олександра Боєва, мати якого навчила невістку готувати болгарські плакету, булгур, пісмеди, чалкаму. У свою чергу, Любов Петрівна передала рецепти приготування національних страв не тільки своїм невісткам, а й односельцям.

Рецепт приготування рогових калачів

Для тіста потрібно:
200 г теплої води
500 г борошна
2,5 чайних ложок сухих дріжджів
1 столова ложка цукру
2столові ложки рослинної олії
50 г маргарину
1 яйце
сіль

Спосіб приготування:
Розчинити у теплій воді дріжджі, цукор, сіль. Половину просіяного борошна висипати в миску. Влити теплу воду з дріжджами, рослинну олію, маргарин, яйце. Додати борошно й замісити тісто руками. Дати йому постояти. Потім тісто необхідно поділити на кульки і розкачати на вузькі стрічки довжиною по 40 см. Із них, переплітаючи, сформувати три-, чотири-, п’ятирогові калачі, викласти їх на змазане олією деко, помастити жовтком і випікати.