Капусняк – заправний овочевий борщ із квашеної білокачанної капусти. Особливого аромату капусняк набував після довгого «томління» в печі: капуста, морква, картопля, квашені помідори, цибуля, кріп та петрушка ніби віддавали свої запахи й смаки.
Записано у 1962 році зі слів Федосії Тимченко, 1880 року народження, правнукою Оленою Ткаченко.
Федоска Тимченко народилася у 1880 році у с. Малій Висці. На її долю випали тяжкі випробовування: розкуркулення, сталінські табори, гірке повернення додому, який відібрали, каторжна праця у колгоспі, розкидані по всьому світу діти. Але не дивлячись на гірку вдовину долю, залишалася в селі до кінця своїх років (прожила баба Федоска 82 роки тихою і привітною, доброю і ласкавою).
«Капуста» – так називала цю страву баба Федоска. Страва буденна, ситна, переважно пісна, готувалася в глиняному горщику в печі.
Рецепт приготування капусняка передавався із покоління в покоління: від матері – доньці, від бабусі – онуці. У цьому випадку – від прабабусі до правнуки. І хто знає, скільки вже років готують капусняк і хто саме навчив Федосію Тимченко готувати його. Можливо, також її прабабуся.
Рецепт приготування капусняка
Для капусняка потрібно:
м’ясо (за бажанням)
капуста квашена, капуста свіжа
пшоно, рис
картопля, морква, цибуля
сало, олія, томатна паста, сметана
кріп, петрушка
сіль, чорний перець
Спосіб приготування:
Готувати капусняк бажано у глиняному посуді. У готовий бульйон покласти цілу обчищену картоплю великих розмірів, дрібно посічену кислу та свіжу капусту, натерту на дрібній терці моркву, дрібно покришену цибулю, пшоно і рис (50 на 50). Варити до готовності картоплі.
Тим часом слід приготувати зажарку: можна на олії
(якщо піст) або на
салі – покришити на шкварочки. Підсмажити цибулю, моркву, добавити томатну
пасту. В сезон можна додати перетерті помідори, сметану.
Коли картопля зварилася, слід дістати її із капусняка й потовкти. Потім добавити в горщик, у якому вариться капусняк, зажарку, потовчену картоплю, лаврове листя, перець, кріп, сіль, але не забувати, що там кисла капуста із сіллю.
Капусняк слід поставити в духовку (температура 100-110 градусів), щоб він «упрів». Мінімальний час – година, а можна і на довше. Саме це надає капусняку смак ніби приготованого у печі.