ПОЛОЖЕННЯ про обласний конкурс хореографічного мистецтва «Весняні ритми»

I. Загальні положення

1.1. Обласний конкурс хореографічного мистецтва «Весняні ритми» (далі – конкурс) проводиться у квітні один раз на два роки серед колективів народного, бального, класичного та естрадно-спортивного танцю клубних закладів Міністерства культури України.
1.2. Засновниками та організаторами конкурсу є управління культури і туризму Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласний Центр народної творчості.
1.3. Обласний конкурс хореографічного мистецтва «Весняні ритми» проводиться з метою збереження, розвитку й популяризації народного хореографічного мистецтва, творчих і фізичних здібностей дітей та молоді, підвищення виконавської майстерності та сценічної культури аматорських хореографічних колективів, поповнення їх репертуару новими високохудожніми постановками.

ІІ. Порядок та умови проведення конкурсу

2.1. У конкурсі беруть участь кращі аматорські хореографічні колективи, солісти, ансамблі пісні і танцю районних, міських, сільських клубних, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області системи Міністерства культури і туризму України, які попередньо визначаються журі під час проведення відбіркових турів у районах та містах області.
2.2. Відділами (управліннями) культури і туризму райдержадміністрацій та міськвиконкомів для участі у конкурсі рекомендуються 1-2 колективи, до програми яких повинно увійти не більше 3-х постановок, одна з яких в обов’язковому порядку повинна бути новою.
2.3. У рамках проведення конкурсу згідно з Положенням про народний (зразковий) аматорський колектив культурно-освітніх закладів системи Міністерства культури і мистецтв України та закордонного українства, затвердженого наказом Міністерства культури і мистецтв України
23 червня 1999 року № 415, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 2 вересня 1999 року № 593/3886, здійснюється переатестація та підтвердження звання народних (зразкових) хореографічних колективів.
2.4. До складу журі конкурсу входять фахівці обласного Центру народної творчості та провідні хореографи області.
2.5. Анкети-заявки на участь в обласному конкурсі хореографічного мистецтва «Весняні ритми» подаються до квітня в рік проведення конкурсу за адресою:

25006, м. Кропивницький, вул. Гоголя, 66/50,
Кіровоградський обласний Центр народної творчості
тел./факс (0522) 22-46-23
E-mail: 26143895@mail.gov.ua

III. Визначення та нагородження переможців

3.1. Виступи колективів оцінюються по загальній 10-ти бальній системі за такими критеріями:

  • виконавський та художній рівень постановки;
  • сценічна культура;
  • відповідність постановки і костюму;
  • відповідність музики і хореографії.
    3.2. Переможці конкурсу визначаються відповідно до рішення журі і нагороджуються дипломами I, II, III ступенів управління культури і туризму обласної державної адміністрації та пам’ятними подарунками у номінаціях:
  • народний танець;
  • бальний танець;
  • естрадно-спортивний танець.
    3.3. За підсумками конкурсу можуть встановлюватись спеціальні нагороди:
  • за оригінальність хореографічної постановки;
  • за кращий сценічний костюм;
  • за краще музичне оформлення;
  • кращому хореографічному колективу сільського будинку культури;
  • кращому колективу-дебютанту.
    3.4. Переможці обласного конкурсу хореографічного мистецтва «Весняні ритми» рекомендуються до участі у всеукраїнських та міжнародних фестивалях і конкурсах, обласних святкових концертах, програмах обласної державної телерадіокомпанії.