ОЦНТ: подорожуємо стежками України

Традиційно перед відпускною кампанією працівники обласного Центру народної творчості рушають у мандрівку Україною. За останні роки вони ознайомилися з історичними місцями рідного краю, відвідали Черкаську область, а нещодавно подорожували по Полтавщині.

У єдиному в країні Музеї українського весілля, що знаходиться в селі Великі Будища Диканського району у сільському Будинку культури, можна було не лише побачити, але й приміряти або взяти до рук унікальні експонати весільних обрядів, вишиті рушники, весільне вбрання. Особливістю музею є те, що тут надається можливість не тільки перенестися у минуле, а й стати учасником інсценованого весілля, обряд якого проводить місцевий народний аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня».

Наступним пунктом подорожі став Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному. Він має найбільшу в Україні колекцію творів народних майстрів-гончарів та художників-керамістів (близько
55000). Тут представлені творчі досягнення майстрів усіх історико-етнографічних регіонів України, провідних національних шкіл художньої кераміки. Не має аналогів у країні та за її межами й Національна галерея монументальної та садово-паркової глиняної скульптури.

Окрім відвідування музеїв туристи мали можливість насолодитися чудовими краєвидами долини річки Ворскли та частини Полтави, відвідавши Білу альтанку, один із символів міста. Подорож завершилась обміном враженнями, щирими посмішками, і навіть неймовірна спека того дня не стала на заваді емоціям та гарному настрою.