Як відсвяткували купальську ніч у Соколівській сільській об’єднаній територіальній громаді

6 липня купальська ніч, таємнича і міфічна, панувала над Соколівським. Кажуть, що цієї ночі з рік, озер та ставків виходять водяники й русалки, а вода набуває живильних, магічних властивостей, тому здатна наділяти людину силою та здоров’ям на весь рік.

Соколівська сільська об’єднана територіальна громада відзначала
Івана Купала, свято, наповнене своєрідними обрядами та піснями. Готувалися заздалегідь. «Ми проводимо це дійство традиційно, – говорить голова Соколівської ОТГ Інна Завірюха. – Цього року вперше вирішили зробити його у Соколівському, на березі Сугоклеї: викосили траву, побудували кладку, встановили освітлення та різноманітні атрибути, створили фото зони. Нам дуже допомогли спонсори: депутатський корпус та місцеві фермери Володимир Гавриш, Микола Тарасенко,
Володимир Рибінський, Микола Савчук, Олександр Павленко,
Іван Лунгул, Валерій Семенов, Олександр Кабак, Віктор Бєлєнький,
ФГ «Зелінський» та інші».

Працівники сільських клубів з Карлівки, Іванівки, Новопавлівки, Черняхівки, Вишняківки, Назарівки на чолі з директором Соколівського Центрального сільського Будинку культури Наталією Скрипніченко зробили все, щоби свято вдалося. Було тут і театралізоване дійство з Водяником, русалками, відьмами, русальними піснями, і презентація сіл, і пригощання смачною юшкою за особистими рецептами, і виїзна торгівля. Тієї ночі соколівські дівчата, впевнені, що польові трави і квіти володіють особливою магічною силою, плели з різнотрав’я купальські віночки й опускали їх у воду, а хлопці були запрошені на пошуки квітки папороті.

За народним повір’ям, у Іванів день водна стихія може «дружити» з вогнем, а їх союз вважається природною силою. Саме тому в ніч на Купала на березі Сугоклеї розпалили вогнище, яке зібрало усіх навколо себе, зігріваючи теплом.

Свято у Соколівському вражало. Вражало, в першу чергу, кількістю молодих усміхнених облич, і не тільки місцевих. Багато гостей було й з Кропивницького. І це радувало. Адже таке явище свідчить про те, що молодим людям не байдужі звичаї та традиції нашого народу.

Довго ще освітлювалась купальська ніч полум’ям вогнища. Веселилася на дискотеці молодь, поряд з якою танцювали і поважні жіночки, і сивочолі бабусі й дідусі. Відпочивали під місячним небом і працівники обласного Центру народної творчості, запрошені на свято у якості гостей.

Фото Сергія Гусарченка.