Фотопленер у Помічній пройшов під гаслом «Йдемо на весілля до батьки Махна!»

З 2 по 4 серпня до м. Помічної з’їхалися відомі фотохудожники з Хмельницького, Києва, Запоріжжя, Миколаєва, Дніпра, Кривого Рогу, Одеси та Кропивницького для участі у відкритому обласному фотопленері «Помічна – місто, яке вражає» в рамках обласної програми «Кіровоградщина туристична». Захід організований обласним Центром народної творчості за сприяння департаменту культури, туризму та культурної спадщини обласної державної адміністрації та особисто голови Помічнянської міської об’єднаної територіальної громади Миколи Антошика.

Незвичайною для гостей була їхня зустріч на початку заходу: біля стіни з залишками паровозного депо автобус зупинили представники «армії батька Махна» й запросили на весілля свого командира з Галиною Кузьменко
(100 років тому, влітку 1919 року небачена подія сколихнула берег ріки Чорний Ташлик: відомий отаман Батько Махно гуляв своє весілля в селі Піщаний Брід, на якому були присутні близько 20 тисяч гостей. Реально пила і їла вся селянська армія Махна плюс мешканці навколишніх сіл.)

 Яскрава, колоритна реконструкція «Весілля батька Махна» за участі місцевих аматорських колективів та відповідно одягнених учасників фотопленеру надала можливість відчути себе справжніми «махновцями» й відтворити події із життя знаменитого анархіста-революціонера.

За три дні фотопленеру його учасники ознайомилися з історико-культурною спадщиною Помічнянської міської об’єднаної територіальної громади: вагоном-теплушкою для перевезення репресованих та ув’язнених у 30-ті роки минулого століття до Сибіру; відкритою платформою, на якій доставлялося військове знаряддя у роки Першої світової війни; потягом з вагоном-музеєм; пам’ятним знаком дисиденту Петру Чорному; дрезиною «Чемодан-Вокзал-Рассея» початку XX століття, якою користувалися обхідники; Європейським сквером, де розташована єдина в області копія Ейфелевої вежі; Шуховською водонапірною баштою 1934 року, однією з
200 споруд, збудованих по всьому світу інженером Володимиром Шуховим. Окрім цього фотохудожники відвідали виставку картин Івана Похитонова у  Помічнянському сільському Будинку культури, мали можливість за допомогою фотокамери відобразити мальовничі краєвиди Південного Бугу, взяти участь у стимпанку та святкуванні Дня міста.

По результатах пленеру планується фотовиставка та видання ілюстрованого фотоальбому «Туристична Помічна», в якому будуть представлені місцеві краєвиди та пам’ятки архітектури. Фотоальбом доповнять матеріали наукових співробітників щодо історії краю, його природних багатств та туристичних перспектив.