Свято Колодія

Кіровоградський обласний Центр народної творчості запрошує на відтворення обряду Колодія, який відбудеться 25 лютого о 12.00 на подвір’ї установи.

Свято Колодія символізує перехід зими у весну й традиційно відзначається у Масничний тиждень, який цього року триватиме з 8 по 14 березня. За традицією в цей час влаштовуються народні гуляння, смажаться млинці, готуються вареники з сиром, а всі дійства направлені на те, щоб «прогнати» зиму й «розбудити» природу від сну.

Творчі колективи області – зразковий аматорський хореографічний колектив «Любисток» Івано-Благодатненського СБК Соколівської сільської громади Кропивницького району (керівник Володимир Бобко), аматорський інструментальний ансамбль «Явір» КЗ «Центр культури та дозвілля Олександрівської селищної ради» (керівник Юрій Скорець), народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Горлиця» обласного Центру народної творчості (керівник – заслужений працівник культури України Наталія Медведєва) – та працівники Кіровоградського обласного Центру народної творчості продемонструють старовинні колодчані обрядодійства – в’язання, волочіння та чіпляння оздобленої барвистими стрічками колодки до рук неодружених хлопців.

У рамках свята вам не тільки заспівають пісень, які виконувалися на Колодія, а й запросять на старовинні народні танці «Карапет» та «Краков’як».

Кульмінацією свята стане обряд спалювання символу зими – Кострубатого Діда. Захід проходитиме з дотриманням карантинних обмежень.