Обласний семінар директорів базових клубних закладів територіальних громад

19-21 жовтня 2021 року на базі Кіровоградського обласного Центру народної творчості та клубних закладів Добровеличківської селищної територіальної громади відбувся обласний семінар директорів базових клубних закладів територіальних громад «Пріорітетні аспекти модернізації та подальший розвиток базових будинків культури як головного культурно-дозвіллєвого, методичного та інформаційного центру територіальної громади».

У семінарі взяли участь представники 39 територіальних громад Кіровоградської області, а також начальник відділу з питань регіональної політики та координації реформи у сфері культури Українського центру культурних досліджень Ірина Каць.

Щиро привітав гостей голова Добровеличківської селищної ради Володимир Осієвський. Саме за його підтримки семінар пройшов на високому організаційному рівні, змістовно і цікаво.

У перший день роботи семінару його учасники мали змогу ознайомитись із діяльністю базового клубного закладу громади – Центром культури і дозвілля (директор Любов Ревенко) та переглянути театралізовану концертну програму «Ярмаркові гуляння». Начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Добровеличківської селищної ради Олена Винярська розповіла про діяльність закладів культури громади у напрямку реалізації державної політики реформування галузі культура, окреслила проблемні питання та шляхи їх вирішення. Перший заступник голови Добровеличківської селищної ради Олександр Яцевич презентував проєкт реконструкції знаку «Географічний центр України», що знаходиться на території Добровеличківщини.

Змістовного наповнення семінару надали доповіді Ірини Каць «Культурна спадщина у XXI столітті: збереження, використання, популяризація» і «Вплив культурних та креативних індустрій на економічний розвиток територій».

Наприкінці першого дня семінару справжнім подарунком для директорів базових клубних закладів територіальних громад стала їх участь у гастрономічному етно-фестивалі «Липнязькі пиріжки», який проходив на базі Липнязького сільського клубу (директор Світлана Присяжнюк).
У рамках заходу свої території представили 14 старостинських округів, майстерність та любов до народного мистецтва продемонстрували аматорські колективи клубних закладів, а презентація традиційної випічки – липнязьких пиріжків – створила особливу атмосферу задоволення та позитивних емоцій.

Не менш насиченим був і другий день обласного семінару. Його учасники ознайомилися з експозиціями Добровеличківського краєзнавчого музею (директор Валентина Грінченко) та його філіалу – Липнязького краєзнавчого музею (завідуюча Ольга Голоцван); отримали методичні рекомендації від провідного методиста обласного Центру народної творчості Інни Загричанської щодо заповнення та подання державної статистичної звітності; взяли участь у методичному аукціоні успішно реалізованих інноваційних проектів.

Програму семінару завершили презентація інвестиційного проєкту «Центр зеленого туризму «Степограй» та екскурсія до туристично-розважального комплексу «Козацька долина» (директор Наталія Попелюх).

Семінар закінчився. Його учасники відзначили, що проведення подібних заходів значно активізує творчу та культурно-мистецьку діяльність у громадах. Адже фахівцям сільських клубних закладів надається можливість не тільки отримати корисну інформацію, а й взяти участь у практичній роботі, обмінятися досвідом, поспілкуватися.