Про посібник “Довідник безбар’єрності”

Шановні друзі! До вашої уваги посібник «Довідник
безбар’єрності» – гідом з коректного спілкування, в якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови. Він створений за ініціативи першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

«Довідник безбар’єрності» доступний за посиланням https://bf.in.ua

Структура Довідника включає в себе чотири розділи:

  1. «Складові безбар’єрності»
  2. «Правила мови»
  3. «Словник»
  4. «Безбар’єрний календар»

Розділ «Складові безбар’єрності» простою мовою розкриває, що таке бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність тощо.

У розділі «Правила мови» наведені та пояснені принципи безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини. 

У розділі «Словник» зібрані поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей. Тут пропонуються варіанти, як говорити правильно і пояснюється, чому саме так.

Розділ «Безбар’єрний календар» розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.