проєкт творчі особистості кіровоградщини презентує. Віталій попков

У рамках проєкту «Творчі особистості» обласний Центр народної творчості продовжує знайомити з нашими земляками, які своїми мистецькими досягненнями зберігають народні традиції краю та звеличують Кіровоградщину.

Віталій Петрович Попков

Керівник фотоклубу «Наш формат» Палацу культури «Світлопільський» м.Олександрії. Член Національної спілки фотохудожників України.

Більше 20 років Віталій Попков – визнаний у світі фотомитець, творче кредо якого – «почуття роблять гарний знімок».
Він не притримується жанрових меж і рамок, навпаки, розмиває їх у пошуках нового. Світ сприймає по-особливому, може вловити його найтонкіші грані.
У своїй творчій діяльності висвітлює теми соціального становища людства, взаємовідносин людини і природи, а також екологічні проблеми. Багато уваги приділяє улюбленій темі – популяризації культурного і природного спадку України.
Має свої прийоми у фотографії: ефект руху, освітлення, техніка фотографування. Але головне – тема та місце зйомки, вміння вловити стан людської душі. Особливо полюбляє фотографувати краєвиди Західної України та її мешканців.
У 2008 році Віталій вперше представив свої роботи на суд професійної спільноти. Це була участь у престижному і найстарішому Національному бієнале «Природа». Одна з робіт пройшла відбір до експозиції на виставці і стала призером. У подальшому тричі (2012, 2016, 2020 рр.) він ставав переможцем бієнале, але подія 2008 року була однією із знакових – своєрідним трампліном у професійний світ фотомистецтва.
Фотомайстер відмічений нагородами та відзнаками міжнародних і національних конкурсів з фотомистецтва, серед яких Китай, Ізраїль, Великобританія, Польща, Україна, Німеччина, Туреччина, Румунія, ОАЄ. Роботи автора демонструвалися у галереях 50 міст світу.
Віталій Попков – лауреат премії PEFC; отримав звання «Фотограф року-2021» (Женева, Швейцарія). Дипломант фотоконкурсів «Вікі любить пам’ятки» (2021, 2022 рр.), «Вікі любить землю (2021 р.), салону FIAP «Вернісаж на Покрову» (2023 р.). У 2022 р. серія театральних світлин народного аматорського театру Палацу культури «Світлопільський» м.Олександрії була презентована на Міжнародній виставці-триєнале «Театр у фотомистецтві» (Сербія).
За час творчої діяльності має публікації робіт у різноманітних відомих засобах масової інформації: газети «New York Times», «Herald Tribune», «День», журнали «National Geographic», «Digital Photographer», «Foto&Video», «ФотоTRAVEL», «Військо України» та інші.
Віталій Попков є постійним учасником фотовиставок «Погляд» та «Золотими стежками Ексампею», які організовуються обласним Центром народної творчості.
Не зважаючи на високі результати своєї діяльності, фотохудожник завжди знаходиться у пошуках нових напрямків у фотографії і творчо експериментує.