Творчі особистості. Олена Покладюк

У рамках проєкту «Творчі особистості» обласний Центр народної творчості продовжує знайомити з нашими земляками, які своїми мистецькими досягненнями зберігають народні традиції краю та звеличують Кіровоградщину.

Олена Іванівна Покладюк

Керівник народного аматорського театрального колективу «Златопілля» КЗ «Центр культури та дозвілля» Новомиргородської міської ради

У сфері культури з 1984 року. Після закінчення Олександрійського училища культури працює на рідній Новомиргородщині: спочатку завідуючою Андріївським сільським клубом, потім у Листопадівському сільському Будинку культури, де створила сімейний аматорський театральний колектив, який одразу завоював глядацькі симпатії та отримав високу оцінку фахівців.

Із 2009 року очолює театральний колектив «Златопілля», якому у 2016-му присвоєно почесне звання «народний аматорський колектив».

Олена Покладюк – не тільки режисер. Вона – організатор, творчий керівник і натхненник всієї акторської групи.

Їй притаманні тонке відчуття прекрасного, жага творчості, природний смак і розуміння народної культури. Кожен твір, який бере у роботу, обов’язково адаптує під свою трупу, шукаючи режисерські ідеї та акторські пристосування.

Високий рівень виконавської майстерності акторів-аматорів

та постановочної роботи режисера дають змогу урізноманітнити репертуар як класичними творами, так і п’єсами сучасних авторів. У діючому репертуарі «Кайдашева сім’я» І.Нечуй-Левицького, «Сватання» Є.Кравченка, «По ревізії» М.Кропивницького, «Назар Стодоля» Т.Шевченка, «По-модньому» М.Старицького, «У клуні» М.Левицького.

На Кіровоградщині Олену Покладюк знають не тільки як режисера. Вона – автор багатьох п’єс та театральних мініатюр, які також присутні у репертуарі її колективу: «Заповіт», «Чужина», «І таке буває», «Як козаки на «Вересневі самоцвіти» завітали», «Москалів усіх пошлем вслід за руським кораблем», «По-сусідськи» та інші.

Народний аматорський театр «Златопілля» – активний учасник різноманітних культурно-мистецьких заходів Новомиргородської міської громади. Він неодноразово брав участь у Всеукраїнському святі театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», переможець обласного огляду-конкурсу аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини». Саме цей колектив представляв Кіровоградську область на Міжнародному багатожанровому фестивалі «Україна єднає світ» у м. Києві, де отримав дипломи «За кращий зіграний акторський ансамбль» та «За кращу жіночу роль», Всеукраїнському фестивалі українського аматорського театру «День театру», який відбувся на сцені Київського національного академічного «Молодого театру».

Не тільки драматургія і режисура приваблюють Олену Покладюк. Вона – відома поетеса, автор збірок «Мелодії серця», «Очі-очиці мого буття», «Серпневий полудень душі»; переможець обласного конкурсу літературних робіт малих форм у номінації «Проза і драматургія». ЇЇ цінують серед поетів та письменників Новомиргородського літературно-мистецького об’єднання «Вись» та Кіровоградського обласного літературного об’єднання «Степ» імені В. Погрібного.

«Щира, вимоглива, творча, сумлінна, віддана своїй справі», – так характеризують Олену Покладюк її колеги. А вона впевнена, що тільки за їх допомогою змогла самоствердитися у житті. Саме колективу вдячна за роки спільної роботи, дружбу і приємне спілкування, розуміння і підтримку, за яскраві моменти і геніальні ідеї.