Творчі особистості кіровоградщини. наталія зозулінська

Обласний Центр народної творчості у рамках культурно-мистецького проєкту «Творчі особистості в аматорському мистецтва Кіровоградщини» продовжує знайомити з нашими земляками, які розвивають та примножують мистецькі традиції краю.

Наталія Володимирівна Зозулінська

Керівник народного аматорського театру юного глядача «Апельсин»
КЗ «Палац культури «Світлопільський» Олександрійської міської ради

Випускниця Олександрійського вищого училища культури за спеціальністю «Керівник аматорського театрального колективу». З 2000 року очолювала театральний колектив Червонокам’янського сільського Будинку культури Олександрійського району. Завдяки її таланту та наполегливій праці у 2004 році театр отримав почесне звання «народний», був постійним учасником та багаторазовим переможцем обласного огляду-конкурсу аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини», двічі брав участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Овація».

У 2021 році Наталія Зозулінська очолила народний аматорський театр юного глядача «Апельсин» КЗ «Палац культури «Світлопільський» Олександрійської міської ради. Серед вистав «Апельсину», які поставила пані Наталія за два роки, музична комедія за мотивами М. Гоголя «Ніч перед Різдвом» та комедія «Скажене весілля» за однойменним кінофільмом. Кожна з них вражає своєю неповторністю, безліччю режисерських та акторських знахідок.

За оплесками вдячних глядачів, за аншлагами та обґрунтованим визнанням серед театралів-аматорів області – копітка робота над текстом п’єси, дикцією та сценічними рухами. Наталія Зозулінська багато уваги приділяє репетиціям. За її словами, саме вони формують творче обличчя колективу, розвивають виконавську та естетичну культуру акторів.

Як режисер пані Наталія не стоїть осторонь теми війни. «У мистецтві, – говорить вона, – ми завжди знаходимо відображення та переосмислення реальності часу. Тому так важливо сьогодні все фіксувати, відтворювати у піснях, віршах, п’єсах і доносити це до людей». Так з’явилися мистецькі проєкти Наталії Зозулінської – відеоролики «Закрийте небо!» та «Все буде Україна», у яких взяли участь актори театру «Апельсин». Вихованці його підготовчої групи втілили у життя ще один проєкт свого керівника – «Ми – діти війни». Ці відео набрали мільйони переглядів у соціальних мережах та стали популярними не тільки в Україні, а й за її межами. Відеоролик олександрійців прикрасив промову народної артистки України Євгенії Басалаєвої, запрошеної українцями до Іспанії взяти участь у заході до Дня незалежності України.

Серед талантів пані Наталії – професійна майстерність, творчий неспокій та відданість улюбленій справі. Вимогливість і принциповість гармонійно поєднуються в ній із жіночою чарівністю, добротою і людяністю. Їй є чим пишатися, адже вона залишає за собою помітний слід у душах і серцях своїх колег по сцені, численних шанувальників театрального  мистецтва.